Dit zijn een aantal veelgestelde vragen over Tanzania. Twijfel zeker niet om ons te contacteren met je vragen over Tanzania. Karibu! (welkom in het Swahili)
Een internationaal paspoort is verplicht als je naar Tanzania wil reizen. Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn gedurende de volledige periode van je reis.
Sinds 2019 is het mogelijk om je visum online aan te vragen via deze link. Dat versnelt het proces ter plaatse aanzienlijk. Je moet wel veel gegevens en een pasfoto uploaden. De verwerking duurt 1 à 3 weken.
Veel toeristen die aankomen in Tanzania kopen een visum bij aankomst in de luchthaven of bij een grenspost. De kost hiervoor bedraagt 50 US$, enkel cash te betalen. Die dollars vraag je dus best in België al aan bij je bank, zeker even vermelden dat ze nieuw moeten zijn! Er moet ook een formulier ingevuld worden dat in de aankomsthal klaarligt. Pasfoto’s en andere zaken zijn niet nodig. Bij vluchten met een hoge bezetting kan het wel zeer lang duren voor iedereen een visum heeft.
Het is ook mogelijk een visum aan te vragen op de ambassade in Brussel, maar dit is niet altijd even eenvoudig. Wil je toch via deze weg een visum krijgen? Dan raden wij aan eerst telefonisch contact op te nemen:
+32 26 40 65 00
Franklin Roosevelt 72
1050 BRUSSEL
Voor Belgen en Nederlanders kost dit 50 usd. Weet dat dit op elk moment kan wijzigen.
Elke maand heeft zijn voor- en nadelen. Januari - maart en juni-oktober zijn de populairste maanden. Het laagseizoen is echter ook zeer interessant.
Tanzania is over het algemeen een veilig land om te reizen. Als toerist laat je je best begeleiden. Zoals overal in de wereld moet je de grote steden (Arusha & Dar es Salam) op je spullen letten. Geld en paspoort kan je best veilig bewaren (en best niet meenemen op straat). Het reisadvies van de overheid kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl & www.nederlandwereldwijd.nl/reizen
In Tanzania worden Tanzaniaanse shillings als betaalmiddel gebruikt. In toeristische omgevingen worden ook US dollars aanvaard, maar lokaal is de shilling het meest gebruikte betaalmiddel.
Cash (Euros) wisselen is mogelijk in bankkantoren in Arusha, Moshi Dar es Salaam of Stone Town. KCB heeft vaak de beste rates. Dit is doorgaans de voordeligste manier om aan Tanzaniaanse Shilling te geraken. Sinds eind 2018 zijn de kleine wisselkantoren (Forex) gesloten door de overheid.
In grote en middelgrote steden zoals Arusha, Moshi, Karatu, Stone Town & Dar es Salaam zijn er verschillende ATM’s. Je kan er geld afhalen met Mastercard, Visa en ook gewone bankkaarten met Cirrus. Geld uit de muur halen is wel relatief duur door de toepassing van allerlei kosten van je eigen en de lokale bank. Per afhaalbeurt bedragen deze kosten 5 tot 15 euro, en het maximale bedrag dat je per keer kan afhalen is beperkt tot een bedrag tussen 150 en 175 euro. Bovendien rekent je Belgische bank ook nog een wisselkost aan op het bedrag. De effectieve wisselkost varieert daardoor van 5 tot 15% van het afgehaalde bedrag.
Betalingen met Visa en Mastercard zijn mogelijk in de duurdere hotels, bij sommige lokale tour operators en in de meeste lodges. Deze betaalmethode is wel niet 100% gegarandeerd daar de connectie met de betaalsystemen niet altijd even goed werkt., en vaak onderhevig aan kosten.
In de toeristisch sector van Tanzania heerst een tipping cultuur. Zeker in de meer toeristische plekken is het gebruikelijk dat er tips gegeven worden. De oorsprong hiervan is complex, maar heeft veel te maken met lage lokale lonen en Noord-Amerikaanse toeristen die het gewoon zijn met dollars rond te strooien. Om excessen tegen te gaan is er een algemene richtlijn ontstaan die door de brede toeristische sector gedragen worden. Deze algemene richtlijn is dat gidsen, koks, drivers en andere medewerkers aan jullie trip 10-20$, per medewerker, per volledig gewerkte dag krijgen.
Natuurlijk moet een fooi nog altijd verdiend worden. Als je niet tevreden bent, dan kan het natuurlijk voorvallen dat een fooi achterwege blijft. Wij betalen onze gidsen en medewerkers goed, een stuk boven de lokale gemiddeldes.
Maar het is dan ook wel zo dat als er geen fooi gegeven wordt, of een heel lage, dat de meeste Tanzanianen dat interpreteren als ware de prestatie niet goed genoeg. Vandaar deze algemene richtlijn, en ons advies om fooien te geven.
Hier hebben we een blog over geschreven! Bekijk deze hier.
Het is in 2019 ook in Afrika goed mogelijk om bereikbaar te blijven. Op heel afgelegen bestemmingen kan het bereik tegenvallen, maar zelfs in de meeste nationale parken kan je vlot bellen, smsen en vaak ook een internet verbinding maken met een lokale of Europese sim kaart (in het laatste geval, let op voor de roaming kosten!). Je kan dus perfect connected blijven met het thuisfront en soms zelfs live Facebooken of Instagrammen vanop safari!
In grotere steden zoals Arusha & Moshi hebben toeristische hotels & restaurants WIFI aansluitingen. Deze werken vaak niet erg goed, dus om een goede connectie te garanderen raden wij aan zelf een SIM card aan te schaffen om toegang te hebben tot telefonie & internet. Bundles voor mobiel internet zijn in Tanzania relatief goedkoop, en werken vrij tot zeer goed in stedelijke en grotere dorps-omgevingen.
SIM kaarten zijn te verkrijgen in de grotere en middelgrote steden zoals Arusha, Moshi, Dar es Salaam & Stone Town bij filialen van onder andere Halotel, Airtel, Vodacom & Tigo.Deze moeten wel geregistreerd worden door middel van een scan van uw passpoort, dus neem hiervoor voldoende tijd (reken gemiddeld een uur). Uit onze ervaring zijn Tigo & Vodacom het meest betrouwbaar qua connectiviteit.
In Tanzania worden twee soorten stopcontacten gebruikt: de Europese aansluiting zoals we die in België en Nederland gebruiken die je soms in toeristische hotels & lodges vindt, en de Engelse aansluiting met 3-pins (Type G) die meer frequent is. Het is daarom goed om een adapter mee te nemen.
In Tanzania moet men wel altijd rekening houden met het feit dat stroomaansluitingen niet gegarandeerd zijn. Powercuts die tot een volledige dag kunnen duren zijn frequent. Sommige hotels & lodges werken daarom met back up systemen d.m.v. solar & dieselgeneratoren, maar deze zijn ontzettend duur en gelimiteerd. Het is daarom aangewezen om zelf een reserve powerbank mee te nemen.
In Noord-Tanzania bij Arusha en het Noordelijk safari-circuit komt er malaria voor, maar is het risico gematigd door de hoogte en de droogte buiten de regenseizoenen. In lager gelegen gebieden zoals Moshi & de kustzone bij Pangani/Tanga, Zanzibar & Dar es Salaam is het risico hoger. Sowieso is het risico nergens nul, en daarom raden wij sterk aan om altijd preventief malaria medicatie te nemen! De meest gebruikte middelen zijn :
· Atovaquone-proguanil,
· Lariam
· Doxycicline
Ze hebben elk een verschillende dosering en een ander inname patroon. Consulteer hiervoor uw arts om te kijken wat voor u het beste is. Voorkomen is beter dan genezen, het is daarom ook aan te raden om bij valavond en ’s nachts volledig bedekkende kleding te dragen en om anti-muggenspray met DEET te gebruiken.
Consulteer je arts voor deskundig & bindend advies!
Voor deskundig en bindend advies, contacteer je best je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde . Ons vrijblijvend advies is het volgende:
· Hepatitis A vaccinatie is verplicht
· Tetatnus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Polio-vaccinaties zijn sterk aangewezen
· Buiktyfus en Hepatitis B zijn aan te raden voor trips met rurale verblijven en een meer actief reisschema
· Hondsdolheid komt voor in Tanzania. Vaccinatie kan overwogen worden in het specifieke geval waarin u vaak in aanraking zou komen met lokale honden.
Wanneer je in de 7 dagen voor afreis naar Tanzania in een gele koorts land bent geweest, is een vaccinatie en een gele koorts kaart verplicht. Buurlanden zoals Kenya, Rwanda & Burundi worden echter ook als risicovol beschouwd zodat er soms algemene controles plaatsvinden op de luchthaven. Ook als u een transit maakt langer dan 12 uur in een luchthaven van een risico-land is de vaccinatie en gele koorts kaart vereist. Wij raden daarom aan om altijd een gele koorts kaart mee te nemen om eventuele verwarringen & moeilijkheden te voorkomen.
In Tanzania is het Swahili de officiële landstaal. Het Swahili, door de Tanzanianen Kiswahili genoemd, wordt nog onderwezen in het lager onderwijs.
In het hogere middelbare en hogere onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden heeft het Engels, de tweede officiële voertaal de plaats van het Swahili veelal ingenomen. Stammen hebben hiernaast meestal ook nog hun eigen taal.
Veel Tanzanianen spreken geen Engels. Uiteraard spreekt iedereen die in aanraking komt met toerisme Engels. Tanzanianen hebben vaak een Swahili-tongval (ze voegen ‘i’ toe aan het einde van zo goed als elk woord).
Hallo = Jambo
Bedankt = Asante
Welkom = Karibu
Alstublieft = Tafadhali
Hoe gaat het? = Habari?
Sana = veel
Ja = Ndiyo
Nee = Hapana
Vriend = Rafiki
Reizen = Safari
Aantonen dat ze met je inzitten = Pole
Langzaam = Pole pole
Maak je geen zorgen = Hakuna Matata
Leeuw = Simba
Hoeveel = Ngapi
Tot ziens = Kwa Heri
België = Ubelgiji
Nederland = UHolanzi
Ongeveer 45 procent van de bevolking in Tanzania is christen, 35 procent is moslim en 20 procent volgt een inheems geloof.
Tanzanianen zijn zeer tolerant ten opzichte van andere religies. Het is niet ongewoon dat christenen moslims uitnodigen op christelijke feestdagen of omgekeerd.
Op het eiland Zanzibar is meer dan 95 procent van de bevolking moslim. In Stone Town hoor je dan ook een aantal keer per dag de minaretten.
Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika. Dar es Salaam is de commerciële hoofdstad en de belangrijkste zeehaven voor het vaste land van Tanzania en dient Malawi, Zambia, Burundi, Rwanda, Oeganda en het oosten van de DR Congo. Andere zeehavens zijn Zanzibar, Tanga en Mtwara.
De grote Tanzaniaanse economische sectoren zijn landbouw, financiële en zakelijke dienstverlening, handel, toerisme en productie. De agrarische verwerking van suiker, bier, sigaretten en sisaltouw vormt een groot deel van de Tanzaniaanse industrie. Daarnaast maken diamant-, goud- en ijzerwinning, zout, natriumcarbonaat, cement, olieraffinage, schoenen, kleding, houtproducten en kunstmest een belangrijk deel uit van de industrie. De voornaamste exportgoederen zijn goud, koffie, cashewnoten en katoen. De belangrijkste exportpartners zijn India, China, Japan, Kenia en België. Tanzania importeert vooral consumptiegoederen, machines, transportmiddelen, industriële grondstoffen en ruwe olie. De importpartners van Tanzania zijn China, India, Zuid-Afrika en Kenia.
Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. De Tanzaniaanse nationale parken hebben dan ook hoge inkomgelden. De kost voor ‘conservation’ van deze parken is ook niet te onderschatten in een ontwikkelingsland. Ongeveer 30% van het enorme land is beschermd gebied, met de hoogste concentratie aan wilde dieren ter wereld.
BBP per hoofd: 936 USD per jaar (2017) - België 43,300 USD - Nederland: 48,223 USD
Economische groei: 7.1% (2017)
Bevolking: 57.31 miljoen (2017) - stijging van 4% per jaar
In Tanzania is het in onze zomertijd 1 uur later dan in West-Europa. In onze wintertijd is het tijdsverschil 2 uur.
Aangezien Tanzania net onder de evenaar ligt is er weinig verschil in uren daglicht door het jaar. De zon komt op tussen 6u & 7u. De zon gaat onder tussen 18u30 & 19u.
Let op: in de Swahili cultuur begint de dag om 6 uur ’s ochtends (7u voor ons = 1u in het Swahili). Als je een afspraak wil maken met een Tanzaniaan, let dan altijd op dat je spreekt over de Westerse tijd.
Voor het fotograferen van dieren in de wildparken tijdens je Tanzania reis is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen.
Wil je mensen in Tanzania fotograferen? Vraag dan altijd eerst om toestemming. Op routes waar veel toeristen komen vragen de Maasai meestal geld voor foto's. Maak niet stiekem foto's, want dat kan tot problemen leiden.
Het is verboden opnames te maken van de nationale vlag, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen en dergelijke.
Self-drive wordt doorgaans afgeraden in Tanzania. Het is mogelijk, maar het verkeer is zeer chaotisch. De Nationale parken zijn enorm groot. Zonder gids is het moeilijk om de dieren te spotten.
In Tanzania rijden auto’s links. In de steden kan het verkeer zeer druk zijn. Enorme files zijn dagelijkse kost. Let altijd goed op als je een straat oversteekt. Verkeersregels worden niet altijd gerespecteerd. In de Nationale parken zijn de wegen soms zeer slecht (maar dat is natuurlijk onderdeel van het avontuur).